Particulier

Verwarmen en koelen met warmtepomp

We maken kiezen makkelijk

Een warmtepomp is een slim, veelzijdig en duurzaam systeem om je huis zowel te verwarmen als te koelen.

Warmtepompen onttrekken warmte uit de lucht, bodem of jouw woning. Een compressor zet deze onttrokken warmte om in de door jou gevraagde comforttemperatuur. Met een warmtepomp kan je niet alleen jouw woning verwarmen en sanitair warm water aanmaken maar ook koelen. Een warmtepomp werkt op elektriciteit die duurzaam opgewekt kan worden door bv. fotovoltaïsche zonnepanelen. 1 kW elektrische energie kan tot maximaal 6 kW thermisch omgezet worden. Afhankelijk van welk systeem je kiest.

Lucht-lucht warmtepompen

Lucht-lucht warmtepompen zijn ideaal wanneer je nog geen verwarming hebt of wanneer je nog elektrisch verwarmt. Door middel van een buitenunit wordt er warmte onttrokken aan de buitenlucht en die warme lucht wordt via binnenunits in je woning geblazen. Beter bekend als airco.

Lucht-water warmtepompen

Dit soort warmtepompen onttrekken warmte aan de buitenlucht en zetten deze om in warm cv water.

Geothermische warmtepompen

Geothermische of grondwater warmtepompen halen warmte uit de grond via een gesloten Pe-lus in de grond gevuld met een glycol/water mengsel voor ideale warmte en/of koude overdracht. Hiermee verwarmen we dan het water voor de centrale verwarming. Op deze manier is er geen buitenunit nodig. Er is altijd een vrij constante temperatuur in de grond aanwezig waardoor dit systeem het hoogste rendement heeft. Wanneer je wil koelen kan de koude uit de grond (gemiddelde grondtemperatuur 2-12°C) zonder gebruik van een compressor direct in de woning circuleren. Dit heet passieve koeling en kost maar een fractie van actieve koeling met een compressor.

Hybride warmtepomp

Vooral toegepast in renovaties, waarbij de woning nog niet optimaal is geïsoleerd en/of het juiste afgifte systeem niet aanwezig is. De bestaande installatie wordt behouden en een lucht/water warmtepomp wordt bijgeplaatst. Dit om zo veel mogelijk de warmtevraag te dekken, bij zeer koude dagen kan de bestaande installatie dan bijspringen. Na bijkomende inspanningen qua isolatie en het juiste keuze-afgiftesysteem kan de warmtepomp dan alleen werken.

Meer weten?

Lees meer in onze blog of kom langs in een van onze showrooms.