Particulier

Recuperatie regenwater

We maken kiezen makkelijk

Regenwater recupereren is verplicht bij nieuwbouw. Door regenwater, dat gratis is, op te vangen en te recupereren voor huishoudelijk gebruik bespaar je aanzienlijk op je waterverbruik en -factuur.

Je kan regenwater in huis gebruiken voor je wasmachine, om te poetsen, voor je toilet, etc. Met regenwater kan je bijvoorbeeld ook je tuin besproeien of je auto wassen. Regenwater is echter minder geschikt voor de vaatwasser, om te koken of voor je bad of douche; daarvoor gebruik je drinkwater.
Regenwater is naast gratis en milieuvriendelijker ook zachter dan leidingwater: het bevat geen kalk, wat veel beter is voor je huishoudtoestellen en kranen.

Om regenwater te recupereren heb je een voldoende grote regenwaterput in de tuin met pomp nodig.

Opnieuw gebruiken van regenwater

Om regenwater opnieuw te gebruiken heb je 2 oplossingen:
Een hydrofoorpomp die in de woning staat op een trillingsdempende sokkel.
Zo’n pomp pompt het water op uit de put en slaat een paar liter water onder druk op in een klein reservoir. Als je dan een kraan (op regenwater) opendraait, stroomt het water er meteen – onder druk – door. Het reservoir wordt vervolgens automatisch weer aangevuld zodanig dat de druk constant blijft.

Een drukdompelpomp die staat op de bodem van de regenwaterput. Dit heeft als voordeel dat je helemaal geen lawaai meer hebt als de pomp draait. Binnen in de woning staat alleen een drukschakelaar met manometer.

Drijvende aanzuigkorf

Drijvende aanzuig zorgt ervoor dat je ten allen tijde proper regenwater aanzuigt net onder het wateroppervlak.

Driedelige regenwater filter

Driedelige regenwater filter tussen de pomp en de leidingen kies je best voor een (na)filter. De meest gebruikte is een driedelige filter die zowel kleine onzuiverheden als geuren en verkleuring uit jouw regenwater haalt.

Uv Filter

Als je regenwater wenst te gebruiken voor douche en bad, zorgt deze ervoor dat bacteriën in het water worden gedood. Hierdoor mag je het ook opwarmen in een boiler.

Meer weten?

Lees er meer over in onze blog of kom langs in een van onze showrooms en laat je bijstaan door een van onze Vepa-experten.