Particulier

Een goede ventilatie

We maken kiezen makkelijk

Op zoek naar een goed ventilatiesysteem voor in je badkamer of woning? Onze Vepa-professionals helpen je graag verder. Ventilatie en goede verluchting zijn immers essentieel voor een gezond binnenklimaat: trek droge, verse lucht binnen en voer vochtige, vuile lucht af.

Ventilatie type C(+): natuurlijke toevoer en mechanische afvoer van lucht

Bij ventilatiesystemen type C wordt verse lucht natuurlijk toegevoerd via roosters in de ramen of muur. De doorstroming van lucht gebeurt via een spleet onderaan de deur. De afvoer van vuile lucht gebeurt mechanisch via een centrale ventilator op de zolder.

Ventilatiesystemen type C+ zijn duurzamere systemen die vraaggestuurd werken. De luchtkwaliteit wordt aan de hand van sensoren gemeten en het systeem grijpt alleen in als de lucht in de ruimte vervuild is. Op die manier ventileer je altijd voldoende, maar nooit te veel.

Ventilatie type D: mechanische toe- en afvoer van lucht

Bij ventilatiesystemen type D verloopt zowel de aan- als afvoer van lucht mechanisch. De doorstroming gebeurt via spleten onder de deuren. Bij type D zijn er geen roosters in ramen nodig (wat mooier is en waardoor je geen warmte verliest alsook geen lawaai van buitenaf). Je hebt wel extra toevoerroosters in het plafond voor de leefruimte en slaapkamers.

Warmterecuperatie

Ventilatie met warmterecuperatie, ook wel balansventilatie met warmteterugwinning genoemd, werkt op basis van 2 ventilatoren. De ene ventilator (aanzuig) trekt verse buitenlucht binnen. Deze lucht wordt langs een warmtewisselaar geleid en nadien verspreid via ventilatieroosters in huis. De andere ventilator (uitblaas) zorgt ervoor dat de vuile binnenlucht wordt afgevoerd en dat de warmte hierin via de warmtewisselaar wordt overgedragen op de aangezogen verse buitenlucht. Het rendement van deze wisselaar ligt boven de 80%. We spreken van “balansventilatie” gezien de inkomende en uitgaande lucht nauwkeurig in balans gehouden wordt.

Free-cooling

Bij free-cooling wordt de warmtewisselaar in de ventilatie-unit niet gebruikt. Een free-cooling systeem trekt verse buitenlucht binnen wanneer de temperatuur ervan lager is dan de temperatuur binnen in de woning. Het trekt dus koele(re) buitenlucht in huis om de binnentemperatuur te doen dalen. Dit kan tijdens de zomer interessant zijn om de woning af te koelen zonder extra energie verbruik.

Heb je vragen over de soorten ventilatiesystemen en weet je niet meteen welk ventilatiesysteem je best kiest?

Lees er meer over in onze blog of kom langs in een van onze showrooms en laat je bijstaan door een van onze Vepa-experten.

Vepa Merelbeke blijft open tijdens het bouwverlof.

Onze toonzalen in Zelzate en Wetteren zijn gesloten vanaf 20/07 tot en met 04/08. Merelbeke blijft wel open van maandag tot enmet vrijdag van 9u – 18u! Kom langs in onze toonzaal of maak een afspraak online.