Particulier

Je woning verwarmen

We maken kiezen makkelijk

Verwarmingstoestellen hebben een warmteafgiftesysteem nodig om de warmte doorheen je woning te verspreiden. Er bestaan verschillende soorten afgiftesystemen. We zetten de belangrijkste op een rijtje zodat je niets over het hoofd ziet.

Twijfel je over je keuze of wil je graag meer uitleg? Kom langs in een van onze showrooms waar onze Vepa-experten je met plezier verder helpen.

Vloerverwarming

Vloerverwarming op cv water is de meest geschikt verwarmingsoplossing om jouw woning op lage temperatuur te verwarmen. We hebben hiervoor verschillende systemen: lage of hoge vloeropbouw, nat systeem met buizen in de chape, droog systeem (ultradun) met buizen in de isolatieplaat waarop direct afgewerkt kan worden. Nog een groot voordeel is dat je geen ruimteverlies heeft aan de muren en kan genieten van een gelijkmatige warmteverdeling. (Geen tochtgevoel)

Bij vloerverwarming komt stralingswarmte vrij via verwarmingsbuizen onder de vloer. De vloer voelt hierdoor warm aan waardoor het, zelfs in de winter, aangenaam is om op blote voeten rond te lopen in huis. Warm in de winter en gekoeld in de zomer.

Wandverwarming

Deze heeft dezelfde eigenschappen als vloerverwarming maar dan in de muur. Deze techniek wordt vooral in de badkamer toegepast. Bij muurverwarming is er bovendien sprake van stralingswarmte. Stralingswarmte voelt aangenaam aan, warmt de ruimte sneller op en houdt de luchtvochtigheid op peil.

Elektrische vloerverwarming

Hierbij wordt een mattensysteem gebruikt dat bestaat uit elektrische kabels. Dit type vloerverwarming warmt ruimtes snel op en is makkelijk te installeren (uitfrezen is niet nodig) maar is enkel geschikt voor ruimtes die je niet continu moet verwarmen; zoals een hal, bureau of badkamer. Dit omwille van het hogere energieverbruik.

Radiatoren

Radiatoren zijn vrij eenvoudig te installeren & snel op temperatuur. Ze zijn er in alle soorten formaten en design. Ze werken op convectie en stralingswarmte maar hebben hiervoor een hogere stooktemperatuur nodig om jouw woning efficiƫnt te kunnen opwarmen. Hierdoor zijn ze minder geschikt in combinatie met warmtepompen en lage temperatuur systemen.

Elektrische radiatoren zijn daarentegen gevuld met olie die met behulp van elektriciteit wordt verwarmd. Deze laatste zijn dus makkelijker te installeren gezien er geen aansluitings- of breekwerken nodig zijn. Elektrische radiatoren zet je echter best op voldoende afstand van je bad en/of douche zodat er geen oververhitting- of elektrocutiegevaar optreedt. Dit type verwarming is bovendien vrij duur in gebruik waardoor het aanbevolen wordt als bijverwarming. We passen hiervoor meestal een handdoekradiator toe, dus heb je altijd een warme handdoek. Ideaal om in het tussenseizoen of extra koude dagen een warme badkamer te hebben.

Radiatoren op lage temperatuur

Deze zijn gelijk aan gewone radiatoren met die verstande dat ze dubbel tot 3-dubbel zo groot genomen worden om alsnog op lagere stooktemperaturen de nodige warmte te kunnen afgeven. Dit wordt minder gekozen door de klant vanwege plaatsgebrek.

Ventilo convectoren

Een ventilo convector bestaat uit een warmtewisselaar waarover een ingebouwde ventilator koude of warme lucht de woning in blaast. Hierdoor is het mogelijk een ruimte snel op te warmen of af te koelen. Deze zijn ideaal in combinatie met een warmtepomp & erg zuinig omdat er op lage stooktemperatuur gewerkt wordt. Ventilo convectoren zijn kleiner dan radiatoren en zijn voorzien van een digitale thermostaat voor eenvoudige bediening.

Infrarood verwarming

Werkt op basis van infraroodstralen. Het is toepasbaar als paneel aan de wand, plafond of achter de spiegel. De stralen warmen niet de ruimte op maar jou als persoon. Waardoor dit als zeer aangenaam wordt ervaren, geen tocht of lawaai. Snelle reactie tijd maar geen instelbaarheid van vermogen.

Meer weten?

Lees meer in onze blog of kom langs in een van onze showrooms.