Tijdens het douchen vloeit er heel wat warm water naar de riolering. Wist je dat deze warmte kan overgedragen worden om jouw proper koud leidingwater op te warmen en zo ook meer dan de helft van deze energie kan terugwinnen? Dat kan met een douchewarmtewisselaar. Benieuwd naar hoe dit precies in zijn werk gaat? Wij leggen het met veel plezier uit!
Wat is een douchewarmtewisselaar?
Een douchewarmtewisselaar (of douchewarmteterugwinning of douche-WTW) zorgt voor de terugwinning van de energie die je verliest in het warme water tijdens het douchen. Deze warmtewisselaar zal koud water voorverwarmen waardoor je minder warm water van de boiler zal moeten bijmengen en dus minder energie verbruikt.
Hoe werkt het?
Een warmtewisselaar zal twee afgescheiden stromen (buizen) met elkaar in contact brengen waardoor tussen de twee oppervlakken de warmte veilig en hygiënisch wordt uitgewisseld. Op deze manier zal het leidingwater dat in de buis zit voorverwarmd worden door het warme douchewater dat wegloopt. Afhankelijk van de soort warmtewisselaar zal de werking verschillen.
Soorten warmtewisselaars
Er bestaan twee algemene soorten douchewarmtewisselaars, nl. verticale en horizontale.
Verticale douchewarmteterugwinning
De verticale douche-WTW bestaat in concentrische uitvoering. Doordat deze groot zijn (bouwhoogte van circa 2m) kan deze enkel geplaatst worden in gebouwen met de douche op de bovenverdieping doordat deze verticaal moet worden gemonteerd op het verdiep onder de douche.
Horizontale douchewarmteterugwinning
De horizontale douche-WTW kan in de vloer worden aangebracht of geïntegreerd worden in de douchebak. Deze zijn veel kleiner dan een verticale douche-WTW waardoor deze ideaal onder de douche kan gemonteerd worden.
Douchegoot met een douche-WTW
Deze is geschikt voor inloopdouches en kan direct gemonteerd worden in de vloer. Het douchewater zal hier stromen via het rooster door de ingebouwde warmtewisselaar.
Douchebak met een douche-WTW
Dit is een douchebak met een geïntegreerde douchegoot. Bij deze soort zit de bovenstaande douchegoot verwerkt in een douchebak waardoor minder installatiewerken nodig zijn.
Douchepijp of douchegoot?
Een douchepijp moet verticaal worden gemonteerd in het verdiep onder de douche. Het vuile douchewater zal in de middelste koperen buis naar beneden stromen. Rond deze afvoerbuis is een dunne koperen huls waar het koude vers leidingwater stroomt. Door het douchewater zal het leidingwater opwarmen tot 25 graden.
Een douchegoot is ideaal voor een renovatie of bij betegelde douches. Deze is stijlvol en kwalitatief waardoor deze eenvoudig kan worden weggewerkt in de douche zelf. Het douchewater zal zorgen voor de opwarming van 3,5 of 10 koperen buisjes. Door deze koperen buisjes stroomt vers water dat dan gratis wordt opgewarmd.
De belangrijkste afweging tussen beiden is waar de douche staat. Is er een perfecte verdieping onder waar de verticale douche-WTW kan worden gemonteerd? Dan is het zeker aangeraden om deze te kiezen aangezien deze zorgt voor een rendement tot 65%. Heb je niet de ruimte om deze te plaatsen? Dan moet je kiezen voor de horizontale douche-WTW. Deze zorgt namelijk ook voor een rendement tot 45%. Vepa helpt jou graag met de keuze zodat je de meest rendabele optie neemt voor jouw woning.
Onderhoud
De douchewarmtewisselaars hebben niet veel nood aan onderhoud. De verticale zijn zelfreinigend door de hoge stroomsnelheid in de afvoering waardoor er bijna geen onderhoud nodig is. Bij een horizontale is er wel af en toe nood aan een reiniging. Voor beide zijn er de nodige voorzieningen aanwezig om het onderhoud zo eenvoudig mogelijk te maken.
Voordelen van een douchewarmtewisselaar
Een douchewarmtewisselaar brengt heel wat voordelen met zich mee.
- Je kan op jouw energiekosten besparen.
- Je zal minder energie verbruiken waardoor het ecologisch is.
- Het is onderhoudsvriendelijk.
- Het is een duurzame oplossing omdat er geen mechanische of elektronische onderdelen worden gebruikt.
- Het is eenvoudig te monteren.
Waar moet ik op letten?
Naast de voordelen zijn er ook enkele aandachtspunten.
- Verticale douche WTW’s hebben een hoger rendement dan de horizontale, maar ze hebben ook nood aan een grotere beschikbare ruimte onder de douche.
- Het nemen van verschillende douches na elkaar zorgt voor een hoger rendement.
- Bespaar energie door te douchen met een gesloten deur, ook voor de warmtewisselaar.
- Vermijd zure poetsmiddelen omdat deze de koperen warmtewisselaar kunnen aantasten.
Deze punten zijn dus geen nadelen, maar zullen zorgen voor een langdurig en duurzaam resultaat van de warmtewisselaar.
Met een douchewarmtewisselaar recupereer je dus de warmte van het water dat je wegspoelt. Fantastisch toch? Op die manier geniet je langer van een welverdiende douche en bespaar je er nog eens op. Wij bij Vepa zijn alleszins fan! Jij ook of wil je graag nog wat meer informatie? Maak een afspraak in één van onze toonzalen en onze experts voorzien je van alle nodige uitleg.