badkamer onderhouden

Badkamer onderhouden: De ultieme gids voor een schone en frisse badkamer

We maken kiezen makkelijk

Een badkamer wordt dagelijks gebruikt en is dan ook de plek waar comfort en rust centraal staan. Maar om die frisse, propere uitstraling te behouden, is regelmatig onderhoud essentieel. Kalk, vocht en zeepresten kunnen na verloop van tijd hun sporen nalaten op kranen, douchewanden en meubels. En dat doet afbreuk aan zowel het comfort als de levensduur van je badkamer.

In deze gids bundelen we alle tips en richtlijnen om jouw badkamer in topconditie te houden. Van eenvoudige dagelijkse gewoontes tot periodieke controles, en van het schoonmaken van de douche tot het beschermen van je wastafeltablet: met dit stappenplan weet je precies wat je moet doen én wanneer. Zo kan je zonder problemen jarenlang van jouw badkamer genieten.

Let wel: deze gids geeft een algemeen overzicht van goed badkameronderhoud. Raadpleeg altijd de onderhoudsinstructies van de fabrikant voor specifieke materialen of producten. Zo vermijd je beschadiging en blijft de garantie geldig.

Alles over het onderhoud van je badkamer

Alles in de badkamer, van kraan tot meubel, vraagt om een ander soort onderhoud. Door elk oppervlak of materiaal goed te verzorgen, blijft het langer mooi én verleng je de levensduur. 

Kranen

kranen onderhouden

Kranen zijn gevoelig voor kalkaanslag, vooral in regio’s met hard water. Regelmatig onderhoud voorkomt doffe plekken en zorgt dat ze soepel blijven werken.

  • Maak kranen dagelijks schoon om kalkaanslag te voorkomen
  • Droog een kraan af na elk gebruik
  • Gebruik een zachte en schone doek om de kraan te reinigen
  • Gebruik een mild, niet-agressief reinigingsmiddel
  • Vermijd krassende zemen, schuurmiddelen, reinigers met oplosmiddelen en zuren, ontkalkers, schoonmaakazijn en reinigingsmiddelen met azijnzuren.
  • Breng reinigingsmiddelen niet direct op de kraan aan, maar eerst op een doek of spons.

Hoe verwijder ik kalk van een perlator?
Haal de perlator van de kraan en laat deze maximaal 5 minuten weken in een schaal met een reinigingsmiddel. Spoel deze daarna goed af en plaats het terug op de kraan.

Bij Vepa raden we sterk aan om steeds een waterverzachter te installeren. Zo hecht kalk zich minder snel aan je kraan, wat het onderhoud een stuk makkelijker maakt. Bovendien heeft een waterverzachter nog heel wat andere voordelen!

Wil je gekleurd kraanwerk? Dan is een waterverzachter extra interessant, want op donkere of matte kranen zie je kalkaanslag sneller.

Last van kalkaanslag?

Geen zorgen, elk merk heeft zijn eigen onderhoudsproducten die speciaal ontwikkeld zijn om kalk effectief te verwijderen zonder het oppervlak te beschadigen. Deze producten zijn eenvoudig verkrijgbaar bij Vepa. Vraag gerust advies in de toonzaal of neem contact op met onze experts: wij helpen je graag bij het kiezen van het juiste product voor jouw badkamer.

Door kalkaanslag aan te pakken met verkeerde reinigingsmethoden en -middelen kan je schade veroorzaken. Hierdoor kan dan jouw garantie vervallen. Gebruik dus ons advies hieronder om kalkaanslag te verslaan.

  • Gebruik geen stoomreiniger, want hoge temperaturen kunnen de sproeier beschadigen.
  • Gebruik alleen milde reinigingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld op basis van citroenzuur.


De frequentie waarmee je kalk moet verwijderen, is sterk afhankelijk van de waterhardheid in jouw regio. In gebieden met een hoger kalkgehalte is het raadzaam om vaker te reinigen. De eerste tekenen van kalkaanslag worden zichtbaar, als de waterstralen niet meer gelijkmatig uit de kranen komen.

Badkamermeubels en wastafeltabletten

badkamermeubel onderhouden

Het wastafeltablet is een blikvanger in de badkamer en verdient dus extra zorg, zeker als het uit natuurlijke materialen zoals natuursteen, composiet of hout bestaat.

Hier enkele tips die gelden voor alle wastafeltabletten:

  • Reinig dagelijks met een zachte doek om tandpastaresten en waterspatten te verwijderen
  • Gebruik geen agressieve producten
  • Kijk uit met zuren zoals citroen of azijn
  • Bescherm het blad tegen zuren, wc-reinigers, ontstoppingsmiddelen, haarkleurspoelingen en chloor.
  • Vermijd hoge temperaturen (boven 60°C). Denk hierbij aan tools zoals de stijltang of krultang. Deze kunnen schade veroorzaken.

Per materiaalsoort geven we je graag enkele tips mee:


Onderhoud mineraalmarmeren wastafel

  • Maak het blad schoon met water en zeep en gebruik geen schoonmaakproducten die schuurmiddelen bevatten.
  • Wrijf het blad regelmatig in met autowas (niet de matte tabletten). Zo kan je het blad polijsten en kleine krasjes verwijderen. Ook zal hierdoor de waterafstotende werking van de bovenlaag verbeteren.


Onderhoud keramische wastafel

  • Gebruik geen te heet water, want hierdoor kan de glazuurlaag barsten.
    Krassen veroorzaakt door metalen voorwerpen (bijvoorbeeld een ring), kunnen met sanitairgum verwijderd worden.
  • Maak een tandpasta plek direct schoon zodat deze niet kan indringen in de wastafel.
  • Gebruik azijn reinigers voor hardnekkige vlekken en kalkafzettingen.


Onderhoud natuurstenen wastafel

  • Wrijf de wastafel in met olie voor extra bescherming voor het eerste gebruik.
  • Bescherm het steenoppervlak minstens 1x per jaar met een professionele sealer (verkrijgbaar bij Vepa). Dit is namelijk de enige echte beschermlaag van het blad, de gepolierde toplaag.


Onderhoud solid surface wastafel

  • Verwijder lijm- en kitresten die mogelijk tijdens de installatie op jouw blad zijn terechtgekomen met terpentijn of aceton en maak het blad daarna direct schoon.
  • Hardnekkige vlekken kan je verwijderen met een schuursponsje of een schurend reinigingsmiddel.
  • Plaats niet al te zware voorwerpen op het blad. Deze kunnen namelijk krassen veroorzaken bij het verschuiven.
  • Gebruik een schuurmiddel of fijne pannenspons om gebruikssporen of krassen in het oppervlak te verwijderen. Om glansverschillen of schakeringen te vermijden, wordt dit best op de totale oppervlakte gedaan.


Onderhoud glazen tablet

  • Poets het glas enkel met een vochtige doek. Wil je meer glans? Gebruik dan een glasreiniger, maar nooit agressieve of zuurhoudende reinigingsmiddelen.

Douches en baden

Douches

De douche wordt ook dagelijks intensief gebruikt en is dus vatbaar voor kalkaanslag, zeepresten en schimmelvorming.

  • Spoel en droog de douchewanden na elk gebruik om spatten en kalk te vermijden. Spoel eerst af met warm water, daarna met koud water en droog het dan af.
  • Kalkaanslag op de douchewand? Reinig hem met polijstpasta.
  • Gebruik een trekker om water van glaswanden of tegels te verwijderen
  • Ontkalk de douchekop om verstopte sproeigaatjes te voorkomen. Laat deze weken in een mengsel van natuurazijn met water voor minimaal 1 uur (afhankelijk van hoe veel kalkaanslag er is)
  • Reinig de voegen en kitnaden regelmatig om schimmel tegen te gaan
  • Controleer de afvoer en verwijder haren en zeepresten
  • Bij de Vepa doucheglazen is er een optie mogelijk om een conditioneringslaag toe te voegen om de poriën van de glazen te sluiten. Zo lopen waterdruppels mooi van de glazen af en heb je minder last van kalkaanslag in de douche.

Baden

Om je bad fris en schoon te houden, is regelmatig onderhoud een must. Met deze eenvoudige tips hou je alles in topvorm:

  • Spoel het bad na elk gebruik goed af en droog na met een doek
  • Gebruik een zacht schoonmaakmiddel of een mengsel van baking soda en water voor het reinigen van het badoppervlak
  • Vermijd agressieve reinigers die het bad kunnen beschadigen
    Controleer de afvoer op haren of vuil
  • Inspecteer de kitnaden aan de randen om lekkage of schimmelvorming te voorkomen

Per materiaalsoort geven we je graag enkele tips mee:


Onderhoud Acryl

Acryl is een onderhoudsvriendelijk materiaal. Ook voor dit materiaal is het voldoende om het schoon te maken met een vochtige doek, water en een mild schoonmaakmiddel (gebruik zeker geen agressieve schoonmaakmiddelen). Je kan ook een acrylreiniger gebruiken of een autopolish. Deze zal namelijk het oppervlak terug glanzend maken en een waterafstotend laagje aanbrengen.
Opgelet! Als je een mat acryl bad of douchebak hebt, gebruik dan zeker geen autopolish. Deze zal namelijk de matheid aantasten.


Onderhoud Quaryl

Quaryl is een materiaal dat exclusief wordt gebruikt bij Villeroy&Boch. Dit gekleurde materiaal is stootvast, slag-, kras- en UV-bestendig. Het is eenvoudig te reinigen en ze behouden ook hun glans na vele jaren gebruiken.

  • Gebruik een vloeibaar, niet-krassend reinigingsmiddel
  • Kalkafzetting kan met azijn- of gewone kalkreinigers eenvoudig worden verwijderd


Onderhoud plaatstalen bad of douche

Plaatstaal is een robuust en onderhoudsvriendelijk materiaal. Je mag gerust schurende schoonmaakmiddelen gebruiken, want het kan tegen een stootje. Er valt weinig verkeerd te doen. 
Na gebruik verwijder je eenvoudig productresten met een reinigingsmiddel. Even afspoelen, afdrogen, en klaar.
Kies je voor een donkere kleur? Dan raden we aan om het oppervlak na elk gebruik droog te wrijven, zo voorkom je vlekken of strepen.

Gebruik je olie- en/of vethoudende producten? Gebruik dan een alkalische reiniger die vetoplossend is om het oppervlak te reinigen. Gebruik nadien een zure reiniger en spoel het met water schoon. Zo voorkom je dat resten op het oppervlak achterblijven.

Ventilatie: de sleutel tot een frisse badkamer

Een frisse en schimmelvrije badkamer begint bij goede ventilatie. Door dagelijks na het douchen een raam open te zetten of de ventilatie aan te schakelen, geef je vocht geen kans om zich op te hopen. Veeg natte oppervlakken kort droog en laat de ruimte luchten, zo voorkom je kalk- en schimmelvorming. Combineer dit met een wekelijkse poetsbeurt en een maandelijkse check van bijvoorbeeld afvoer en siliconenranden, en je badkamer blijft in topconditie zonder dat het veel tijd hoeft te kosten.

Veelgemaakte fouten vermijden

Een frisse badkamer begint bij goed onderhoud, maar het is minstens zo belangrijk om de juiste producten en methodes te gebruiken. Sommige schoonmaakfouten lijken onschuldig, maar kunnen blijvende schade veroorzaken aan je badkamermeubels en oppervlakken.

Hieronder een overzicht van fouten die je beter vermijdt:

  • Gebruik geen schurende materialen zoals schuurpads, staalwol of harde microvezeldoeken. Deze kunnen krassen veroorzaken op kranen, wastafels, douchewanden en meubels.
  • Vermijd agressieve reinigingsmiddelen, zeker die met vluchtige zuren zoals zoutzuur, mierenzuur, azijnzuur of chloorbleekmiddelen. Deze kunnen het oppervlak aantasten of verkleuring veroorzaken – vooral bij natuursteen, composiet en bepaalde kunststoffen.
  • Gebruik geen standaard allesreiniger op natuursteen. Deze bevatten vaak stoffen die het oppervlak dof maken of de beschermlaag aantasten.
  • Onvoldoende ventilatie na het douchen zorgt voor vochtophoping, wat leidt tot schimmelvorming op voegen, muren en plafonds. Zorg dus altijd voor voldoende luchtcirculatie.

Bij Vepa zorgen we ervoor dat je weet hoe je jouw badkamer correct moet onderhouden. Wanneer de onderhoudsinstructies van de fabrikant niet worden gevolgd, kan dit gevolgen hebben voor de garantie op je badkamer.

Lang genieten van jouw badkamer: zo doe je dat

Een goed onderhouden badkamer blijft niet alleen langer mooi, maar verhoogt ook het comfort en de levensduur van je meubels en toestellen. Door regelmatig schoon te maken, geschikte onderhoudsproducten te gebruiken en veelgemaakte fouten te vermijden, blijft jouw badkamer jarenlang hygiënisch, functioneel én stijlvol.

Heb je vragen over het onderhoud van bepaalde materialen? Of wil je weten welke afwerkingen het beste passen bij jouw levensstijl en gezin? De Vepa-experts helpen je graag verder. Kom gerust langs in onze toonzalen in Wetteren of Zelzate en ontdek hoe we samen jouw badkamer fris en duurzaam houden.

Share dit blogbericht